Jól megfőztem :)
2011.02.18. 12:00
Együtt élek egy emberrel, aki bármit hajlandó megtenni a halért, de megenni, na, azt nem. Ennek pocsolyaíze van, ennek halíze, ez száraz és ráadásul íztelen - sorolta a kifogásokat kapcsolatunk bimbózó szakaszában kérdésemre, hogy mi baja a halétekkel? Hát, - minden konyhaundorom ellenére - gondoltam, kifogok rajtad!
A kedvenc halam a süllő. Finom, omlós, mégis harapni lehet... Hát, ezt megetetem veled - ez a nagy ötletem. Mégis hogyan? Végigvettem érveidet: pocsolyaízt a pontyoknak tulajdonítasz (süllő esetén kipipálva). Halíze naná hogy van, de mivel a sajtot bármilyen mennyiségben megeszed - majd jól elrejtem benne, és ha még füstölt szalonnát is teszek hozzá, észre sem veszed, hogy mi az alapanyag :). Jól kitaláltam, ugye?
A megvalósításnál már csak a formára kellett koncentrálnom: mégsem lehet hal alakja egy halnak, nemdebár?! Így hát a filézett szeleteket sózva, picit lisztezve olajban megsütöttem (a nyers dolgokat sem csípi a kedves). Szép lett: kívül piros - belül fehér. Kiszedtem: és rájöttem, hogy a filézés nem tökéletes. Hát kiszálkáztam végleg szegény párát, ne bosszúzzon itt nekem!
A forma végülis "jénaitálas" lett: az aljára lefektettem a vékonyra szelt szalonnacsíkokat (lehet bolti is, ha lusta vagyok pepecselni az egyenletes mérettel), nagy kupac halat rá, és hogy biztosan ne legyen száraz meglocsoltam tejfölös-tojásos-delikátos lütyikével. A sajtot a tetejére szórtam, miután két ujjammal együtt lereszeltem (például ezért nem lettem örök konyhatündér), bedugtam a sütőbe, és megvártam, amíg rotyogni kezd - aztán kis pirítás a tetejének...
Köretnek rizs készült, de ahogy jött a halas-sajtos-szalonnás valami illata: megjelent horgászom is: "Isteni lehet, mi ez?" - kérdezte. Hát nem árultam el, előbb kóstolja meg!
Képzeljétek: mind elfogyott... Ugye, hogy ugye? Próbáljátok ki ti is!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.03.04. 13:17:31
Aki a süllőt sem eszi meg azzal már nagy gondok vannak.
Próbálj meg halfasírtot készíteni a drága embernek annak aztán semmi hal íze nincs, és mégis gyönyörű, könnyű fehérjében gazdag halhúst teszel elé...
vagy a másik a csukagombóc leves - bármilyen halhúsból elkészíthető...
hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.03.04. 13:21:04
fasírt:
halesmas.blog.hu/2009/09/21/balinfasirt
leves:
halesmas.blog.hu/2010/12/14/csukagomboc_leves
Utolsó kommentek